Q: Wat is Verleden Week?
Niet zomaar een synoniem voor vorige week, maar de meest memorabele week van het Academiejaar! We doen hetzelfde anders: geen lessen, geen Ufora, geen readers en geen papers, maar wel samen het verleden onderzoeken en geschiedenis maken. De laatste dag presenteren we de resultaten op een Historisch Festival. In 2019 was het de eerste keer dat deze projectweek georganiseerd werd, met de bedoeling er een traditie van te maken. Elke editie zal een eigen thema hebben; zo stond vorige keer de Machariuswijk centraal tijdens ‘Buren van het Verleden’.
Q: Wat is het thema van Verleden Week 2022?
Verborgen geschiedenis. Er is méér aan geschiedenis dan het schouwspel van heel zichtbare actoren op publieke plaatsen. Geschiedenis speelt zich ook af achter muren en poorten, in zolders en achterkamers, in gesloten en soms verborgen gemeenschappen, ja, zelfs onder de grond waarop we wandelen. Wat betekent het bovendien om als historicus een blik 'achter' of 'onder' te werpen? Kunnen we zomaar wat verborgen is aan het licht brengen?
Q: Waar vindt Verleden Week plaats?
Geen beter voorbeeld van een gemeenschap die zich verborg achter poorten en muren dan de begijnen. We installeren ons hoofdkwartier dit jaar dan ook in het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth in Sint-Amandsberg. Vandaar sturen we zoals altijd expedities uit in de straten errond. Neem je fiets en ga alvast eens op verkenning!
Q: Wanneer vindt Verleden Week plaats?
Verleden Week vindt plaats van 28 maart tot 1 april 2022, de week vlak voor de paasvakantie. Alle dagen van zonsopgang tot zonsondergang en als de kookploeg en de DJ het zien zitten ook wel wat langer… Zet die week dus alvast vast in de agenda!
Q: Waarom wordt Verleden Week georganiseerd?
Om bevrijd van alle beslommeringen gewoon graag aan geschiedenis te doen, om geschiedenis van achter onze computer te halen, om de schotten tussen (tijd)vakken te doorbreken, om geschiedenis op andere manieren te vertellen, om buiten te komen, om de stad te leren kennen, om elkaar weer te leren kennen, om een memorabele week te organiseren, om ons eraan te herinneren waarom we nu ook al weer voor deze opleiding gekozen hebben …
Q: Voor wie is Verleden Week bedoeld?
Voor ons! Voor en door studenten en personeel van de opleiding Geschiedenis. Maar we maken geschiedenis niet alleen: we werken met buurtbewoners, met de erfgoedspelers van de stad, met verhalenvertellers en filmmakers, met programmeurs en tentoonstellingsbouwers. Vrijdagnamiddag vindt er in het Industriemuseum een Historisch Festival plaats voor alle buurtbewoners, medestudenten en oud-studenten, medewerkers van de vakgroep Geschiedenis en toevallige passanten.
Q: Maar wat doen we dan tijdens Verleden Week?
We hebben een overkoepelend thema, maar werken dat uit in verschillende ateliers. Elk atelier staat voor een aparte uitdaging met andere onderzoeksvragen, bronnen en werkvormen waarvoor studenten en medewerkers diagonaal door de studiejaren en specialismen heen samen werken. Alle ateliers werken toe naar het Historisch Festival op vrijdagnamiddag. De ateliers krijgen momenteel vorm dankzij de masterstudenten publieksgeschiedenis en stadsgeschiedenis. Vanaf maart kun je intekenen.
Ahja, en tussendoor samen eten, drinken, spelen en dansen.
Q: Is Verleden Week verplicht voor studenten Geschiedenis?
Ja. Alle lessen en deadlines van de opleiding worden geschrapt deze week zodat iedereen zorgeloos kan deelnemen.
Wie een keuzevak uit een andere opleiding of de geboorte van een kind niet kan skippen, mag zich een aantal uurtjes verontschuldigen.
Blijf je op je honger zitten? Stel je vraag dan aan onderwijsbegeleiders Egon Bauwelinck (1BA en 2BA) of Fien Danniau (3Ba en Ma).